Vertrouwen

December 2014
120 x 60 cm
Schilderij 'Vertrouwen' (December 2014)

Over het schilderij

Het schilderij ‘vertrouwen’ heb ik geschilderd in een periode dat mijn dochter trouwde en mijn zoon zich verloofde. Mijn leven was aan het veranderen. Mijn kinderen waren volop bezig met het bouwen van hun leven.
Nu zij hun dromen aan het verwezenlijken waren vroeg ik mezelf af wat mijn eigen dromen waren.

Het is goed om stil te staan bij de verlangens van je eigen hart. Een moment van reflectie. Soms mag je jezelf even spiegelen. Ik heb de vrouw daarom met ogen dicht geschilderd. Soms komen we in periodes dat we opnieuw naar onszelf mogen kijken en luisteren, ons hart eerlijk willen onderzoeken. Een tijd van bezinning. Kan ik mijn dromen nog vrij laten gaan of loop ik tegen blokkades in mijn denken aan? Zoals gedachtes van: ben ik te oud, heb ik nog wel genoeg energie, wil ik me nog wel geven?

De strepen op het doek vertegenwoordigen die blokkades. De onderbrekingen blokkeren soms ook een helder zicht op het totaalbeeld. De knoppen in het donkere gedeelte zijn de dromen en verlangens die bij iedereen verscholen zitten. Het zijn ook potenties, bestemmingen en talenten die we allemaal hebben, jong of oud.
Kunnen we het geloof nog opbrengen dat het allemaal tot bloei gaat komen?
Er staat een prachtige tekst in de bijbel in de Hebreeënbrief:

Door het geloof ontving ook Sara hoewel zij onvruchtbaar was gebleven en niet meer in de bloei van haar leven was, de kracht om een kind te verwekken en wel omdat ze vertrouwde op Degene die de belofte had gedaan!

– Hebreeën 11:11

We mogen kracht ontvangen om de beloftes tot leven te laten komen. Om onze verlangens en dromen in vervulling te laten gaan. We hoeven het niet allemaal alleen te doen. Tjonge dat is heel bemoedigend!
In welke fase je bent, je hoeft het niet alleen te doen. De Heilige Geest is altijd bij je, Hij zal je nooit verlaten. Dat is de grootste belofte die we hebben ontvangen. Hij zal je helpen om je leven tot bloei te laten komen, hoe oud je ook bent.